dijous, 16 de gener del 2014

Premi Nobel de la Pau

NELSON  MANDELA



 Va néixer el 18 de juliol de 1918 a Umtata (Sud-àfrica). Va estudiar dret i va treballar com advocat a Johannesburg. Es va unir al Congrés Nacional Africà (CNA) per combatre pacíficament la discriminació racial que patien els negres.
El 1943, va fundar Lliga Juvenil i organitzar mobilitzacions de protesta. El 1961 va fundar Unkhonto we Sizue (Llança de la Nació) per la lluita armada. El 1962, va ser capturat i condemnat a cadena perpètua a l’ illa Robben, enfront de Ciutat del Cap.
La seva esposa Winnie Mandela i molts seguidors van exigir la llibertat de Mandela i l’ abolició de la segregació racial (apartheid). Molts governs i personalitats del món la van recolzar, fins que el 1990 va ser alliberat pel president Frederik de Klerk. Tots dos van guanyar el Premi Nobel de la Pau. A més de Premi Nobel de la Pau, Mandela va rebre més de 250 premis i reconeixements arreu del món.
De 1994 a 1999, com a president de Sud-àfrica, Mandela va tractar de reconciliar els sud-africans i va col·laborar en el cessament de diverses guerres.                        
El 5 de desembre de 2013 va morir en Johanesurg, després de cinc mesos en estat crític.

Setmana de la Ciència

El passat dimecres 15 de novembre els professors de l'IES Milà i Fontanals ens van preparar una classe per treballar les propietats de l...